mandag 31. oktober 2011

American history X

                                                     
                                            
Mine første tanker når vi skulle se filmen var egentlig den har jeg sett før, men jeg hadde aldri blitt bedt om å tyde den eller tenke igjennom den med det stein stødige faktum at jeg måtte produsere noe på papir.  Jeg har så klart tenkt over filmen før når jeg har sett den tidligere men ikke på samme måten, ikke på samme modenhets nivå og i samme miljø. Det er en del av de tyve og noe spørsmålene vi fikk som faktisk fikk meg til å tenke mye lengre en tidligere. Den grunnen som gjør at rette spørsmål til riktig film er så avgjørende er på grunn av at American history X er en dyp og mektig film som fortjener gode spørsmål.
Min første tanke om filmen er alltid hjelp!... hvor grusomme kan vi mennesker være. Selv om vi består av det samme og ser stor sett like ut.

Mennesker har ett problem og det er at vi har utryddet, blitt mektigere og ikke er truet av alle de naturlige konkurrentene våre som vi engang hadde. Dette var konkurrenter som vi måtte sloss om maten, områder og andre ressurser med. Denne mangelen på en konkurrent men en fremdeles like god sloss lyst eller nesten et behov for noen. Sloss lysten går da ofte over på andre mennesker som har noe annerledes ved seg selv, det kan foregå både psykisk og fysisk. Dette mener jeg er grunnen til at rasisme eksisterer og det er nettopp det filmen handler om. Det farlige temaet om rasisme, og her må man trå forsiktig ellers ender man opp med å bli kalt en rasist fra alle kanter.

Hoved personen starter som en veldig traumatisert person med en opplevelse bak seg som er horribel av natur. Og det som oppfattes av de fleste som hans vrangforestillinger, er egentlig virkeligheten for han, og det gjelder den dag i dag for noen andre mennesker selv i den virkelige verden. Han hater negre på grunn av at dem drepte faren hans og hans far hadde allerede tidligere hatt små rasistisk påvirkning på han. Han har ikke noe til overs for dem, han kunne like gjerne ha drept dem alle uten en engang å blunke. I hans øyne er de ikke annet en stygg epidemi som plager byen hans. Han blir kjent med en eldre man (rundt 50- 60 årene) som tilsynelatende har samme syn som han. Denne eldre mannen ser en del muligheter i hoved personen, det vil si nyttige måter å bruke han på for å fremme sin egen sak. En av de unike evnene er hans evne til å snakke til skadeskutte, rastløse, utrygge og personer som er helt utenfor samfunnet. Etter vært bygges dette mer og mer opp til gruppe som gjør alt de kan for å ta igjen med samme mynt eller mer på deres fiende, svartingene.
Det som skjer en natt er at lillebroren til hovedpersonen våkner opp av litt lyd ute i hagen, han ser ut å der ser han en neger som prøver å rane bilen til storebroren (hovedpersonen) og deretter går han inn på rommet til store broren, som mer godt i gang med å pule dama si. Hovedpersonen blir raskt fortalt hva som skjer deretter løper han ut med .44 magnum i hånda og skyter etter negrene som raner dem den ene 3 blir truffet og 2 døde der å da.
Den siste ligger skutt og spreller på bakken, hoved personen tar og legger overkjeven på fortauskanten og tråkker ned på hode til offeret i en scene jeg ikke vil beskrive med ord. Filmingen nedenfra og opp gir hovedpersonene en mektig utstråling, svarthvitt filmingen gir en dyster og nøktern følelse. Dette er med på å bidra til å beskrive hvordan hovedpersonen selv oppfatter og føler om seg selv når han utfører handlinger som for mange er umulige å tenke seg eksisterer.

Det fører til at han kommer i fengsel, der det er en sammensetning han ikke er vant til. Han er som en neger i fengselet. Han skaffer seg noen venner ved å ta av seg t-shorta noe som åpenbarer et stort hakekors på bryste. Dette vekker stor oppmerksomhet og han ser noen som ikke ser på han med hat, men med samme syn som hans eget. De blir hans allierte og beskytter fra de som gjerne vil ta han. Etter en stund begynner rare ting å skje som ikke stemmer med hans oppfattelse av verden og hvordan forholdet mellom mørkhudete og hvite skal være. En av hans kompiser i fengslet gjør tjenester for de mørke og han selger dop, noe som hovedpersonen mener er nigger shit. Han kommenterer det høyt i gruppa med sterk forakt, dette fører til at gruppa misliker han litt og videre som det går blir det verre til han til slutt beveger seg bort fra dem. Dette fører til at han blir voldtatt i dusjen av sine “egne” det får han til å innse et par ting. Blant annet at alt det vonde og grusomme han har gjort mot andre har aldri bedret hans egen situasjon, heller tvert i mot. Han har også fått jobb med en neger i fengslet noe som starter som et hat forhold, går mer over til et stille tomt forhold å helt på slutten har de blitt det man kan kalde venner. Men fordommene hans har ikke blitt borte han bare undertrykker dem så han rekker og kanskje få et annet inntrykk av de fargede han møter. Filmen virker som mindre kaotisk på dette tidspunktet nesten litt fredelig. Hovedpersonen er rolig, leser bøker, lar håret vokse og virker behersket. Det viser at man kan forandre perspektiv selv om man har fulgt det samme i veldig lang tid. Men han som person forandrer seg ikke så mye han er fremdeles lett å trekke opp og han er fremdeles en såret fugl.
Han drar fra fengslet med en venn, denne vennen røper at det er han som har passet på han slik at ikke alle de mørke skulle ta han.'

Han kommer hjem, han er annerledes alle ser det, han er kjempe glad for å se lillebroren sin, morra og søstera. En av hans gamle venner er også der for å møte han, men hoved personen er ikke særlige begeistret for å se han. Han har lagt dette nazi pakket bak seg å senere den kvelden skal han melde seg ut av det. Si til sjefen at han er ferdig med dette. Det har blitt en større gruppe nå en det var tidligere og det er arrangert en fest som er til ære for hans hjemkomst. Planen hans går ikke helt som det skulle, han ender med å skamslå lederen for denne nazi inspirerte gruppen. Han jages ut av sine egne og må forsvarer seg selv. Dette med å bli jaget ut av sine egne venner styrker den tanke om at han må komme seg vekk fra dette stedet. Han og broren snakker om det som har skjedd i fengslet, dette blir fortalt så sterkt i filmen at broren forandrer synet til broren. Som har fulgt broren som sitt idol og forbilde. De drar hjem etter praten og river vekk alle plakater med Nazi symboler og symbolikk.

Dagen etter føler hoved personen at noe skal skje, at han blir fulgt etter. Det ender med at lille broren blir myrdet på skolen av en mørkhudet. Det gir en sjokkerende slutt og det gir en sterk og vond følelse i kroppen. Når endelig alt begynte å gå mot det bedre. Kommer det en slik sjokkerende, brutal og kald hendelse.
Filmen gir meg frysninger og stå pels på armene. Filmen er bygd opp med tilbake blikk, starter med en scene fra midt i filmen. Den er mørk og brutal noe svarthvitt bidrar sterkt med sin sterke kontrast som gir en helt særegen stemning. Mye av handlingen blir fortalt gjennom lillebroren som også er en hovedperson. Jeg synes filmen har mye som kan sammenlignes med tidligere hendelser av voldsnatur mot et spesifikt folkeslag.                                 
             

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar