torsdag 27. oktober 2011

American history x

Først vil jeg begynne med å si, at etter å ha sett denne filmen, vil man få et annet, og kanskje mer realistisk syn på den hvite mann. American History X, er en tøff og tung historie, med en hel del sterke inntrykk. Det at lærere til dags dato benytter slik litteratur, for å skape poenger, relasjoner og diskusjon i klasser, mener jeg er et tegn på et læreverk i riktig retning. Det viser ikke bare at dagens ungdom har lettere for å tolerere voldsomme og brutale scener bedre enn tidligere, men derimot også at lærere ser ungdommens behov for å lære om akkurat dette emnet som bygger på raseforskjeller, samfunnsforskjeller og frihet på en rett måte. Ungdom i 2011, blir stadig eksponert for ulike voldelige programmer, spill og bilder som er med å påvirke deres syn på virkeligheten. I slike sammenhenger er det ofte kun en liten del av sannheten som bryter seg vei, og en hel del relevant informasjon og viktige elementer utelates. Men ikke i denne filmen.

Den informasjonen og det faktum at det er slik, er like relevant i dag som det var da den ble spilt inn for tretten år siden. Handlingen er ikke så fjern fra dagens realitet som veldig mange VELGER å tro. Alt for mange er rett og slett for naive til å åpne øynene for det som foregår rundt oss. Hver dag, og opptil flere ganger for dagen, finner hendelser som blir skildret i filmen, sted. Det er fortsatt viktig å ofre noen tanker til hvordan verden i dag faktisk utvikler seg.
Historien finner sted i USA på tidlig 90-tallet. Klasse og raseskiller i samfunn rundt om kring var særdeles tydelig. Svarte mennesker dominerte stadig større deler av kontinentet, og den hvite mann ble med årenes løp på lik linje med mørkhudete. Filmen tar for seg to hovedpersoner, som begge er sterkt for den ariske rase. Begge er de kritiske til mørke mennesker og finne de frastøtende. De mener de er kommet for å «ta» deres liv, og dette bokstavelig. Da Dereks far som jobbet som brannmann, skulle slukke en brann, ble han skutt av en sort mann. Dette er grunnlaget hans for å bli medlem i den nazistiske gruppen The Disciples of Christ. Her rekrutteres ungdommer, som ønsker beskyttelse mot sorte, eller mennesker med meksikanske opprinnelse. De er også sterkt nedverdigende ovenfor individer som skulle tilhøre en andre religion. Derek har en mor, to søstre samt en yngre bror, Dagny, som påvirkes sterkt av dette miljøet. Han ser opp til broren som en helt og setter han høyt. Dette bringer han rett inn i det rasistiske miljøet, og legger grunnlaget for en heller ustabil oppvekst.


 
Dette er et bilde som tydelig illustrerer forskjellene som er dannet i dagens samfunn, og som er med å prege menges hverdag.


En dag prøver to svarte gutter å stjele bilen deres, noe som resulterer i at Derek skyter dem med hensikt å ta deres liv. Dette er også noe han lykkes i, og som sikrer han tre år bak låste dører i fengsel. Hadde det ikke vært for at hans yngre bror valgte og ikke vitne, ville han fått livstid. Dette åpner hans øyne. Her lærer han at livet ikke er rettferdig, og at det ligger mer bak menneskers historie enn hva en først skulle anta. Han ser sider av den hvite man, han ikke før har sett. Korrupsjon og svindel er noe av dem. Dette bringer han tilbake til start. Før det som skjedde med hans far, og før alle fordommer.

Med nye ark, møter han på nytt verden med et åpent sinn, tre år senere. Da vender han ikke tilbake til det livet han en gang forlot. Familien ble sterkt preget av hans handlinger, og Danny er muligens den som er tatt mest skade av den traumatiske hendelsen som fant sted den natten. Likevel er han valg å følge i sin storebrors fotspor, noe som gir han et stort nettverk med mennesker, med samme verdier. Med det samme gjør Derek det som står i hans makt for å få lillebroren ut og på rett kjør, noe som skal vise seg å være vanskeligere enn han trodde.


 
Dette viser tydelig Dereks tro for det han står for, og at han virkelig brenner for det han uttrykker i filmen.

Derek er en mann med lang livserfaring på både godt og vondt. På de tre årene han tilbragte i fengsel, begynte han å se verden med andre øyne. Dette mener jeg er en sterk egenskap, som «sikrer» han min sympati. Jeg mener han er et menneske som virkelig står for det han mener. Dette ser man da han er sterkt mot de mørkes samfunn, helt til han får opp øynene for hvor korrupt og lite lojal den hvite mann også skal vise seg å værer. Da gjør han en helomvending, og viser seg fra sin ansvarlige og myke side. Det at han tar det valget og vende ryggen mot alt det «trygge», viser en styrke til å velge det rette.

Filmen spilles i ulike miljøer, og skildrer ulike sider av det amerikanske samfunnet. En får et innblikk både i de mørkes, immigrantenes og de lyses miljø. Samtidig finner handlingen sted på for eksempel skolen, i hjemmet, på gaten, basketbanen og liknende.

Filmen inneholder en hel del effektive effekter, som gir stor virkning på handlingen. Bruk av svarthvit er blant en av de mest dominerende. Ved å benytte seg av dette, er det lett å skille mellom hva som foregår i nå tid, og hva som er tidligere hendelser i livene deres. Alt det som bygger på tidligere erfaringer eller episoder er markert med denne bruken av farger. Den har også en særdeles varierende språk, som viser tydelige samfunns forskjeller, og ulike mennesker.

Kort oppsummert, vil jeg si dette er en fantastisk god film. Etter å ha sett den, sitter en ikke bare igjen med tanker rundt akkurat dette temaet, men en får opp øynene, og begynner å reflektere over viktige og etiske spørsmål. Dette er handlinger som er like relevante i dag som den gang da, noe som gjør den enda viktigere. Det å gi ungdom et lite innblikk i hvordan ulike mennesker også har ulike hverdager tror jeg er meget viktig, og vil kanskje hjelpe på å bygge et mindre naivt samfunn.

Av: Vilde Gresseth Dahle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar